Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Розробка "Трибушанського" родовища мармурiв почалась у 1947 р. Мармуровий кар`єр "Трибушани" як пiдприємство почав свою дiяльнiсть у 1952 роцi. Вiдкрите акцiонерне товариство "Мармуровий кар'єр "Трибушани" засноване вiдповiдно з рiшенням засновника - Фонду державного майна України шляхом перетворення державного пiдприємства "Мармуровий кар'єр "Трибушани" у вiдкрите акцiонерне товариство "Мармуровий кар'єр "Трибушани" вiдповiдно до Закону України "Про приватизацiю державного майна" та "Порядку перетворення у процесi приватизацiї державних, орендних пiдприємств i пiдприємств iз змiшаною формою власностi у вiдкритi акцiонернi товариства", затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.09.1996 р. № 1099. Вiдкрите акцiонерне товариство "Мармуровий кар'єр "Трибушани" є правонаступником всiх прав та обов'язкiв державного пiдприємства "Мармуровий кар'єр "Трибушани". Основною дiяльнiстю товариства є видобуток мармуру та переробка на щебiнь декоративний рiзних фракцiй. Вiдкрите акцiонерне товариство "Мармуровий кар'єр "Трибушани" перейменовано у Приватне акцiонерне товариство "Мармуровий кар'єр "Трибушани" на пiдставi рiшення загальних зборiв акцiонерiв вiд 15.05.2011 року у зв'язку з приведенням у вiдповiднiсть до ЗУ "Про акцiонернi товариства".
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом У вiдповiдностi з попереднiм звiтним перiодом змiн в органiзацiйнiй структурi Товариства не вiдбувалось.
1. Загальнi збори акцiонерiв
2. Виконавчий орган Товариства - директор
3. Наглядова рада Товариства
4. Ревiзор
5. Апарат управлiння товариства
6. Виробничi цехи: - гiрничий цех, - РМЦ (розсiючо-миючий комплекс), - транспортний цех.
Апарат управлiння та усi виробничi цехи розташованi за мiсцезнаходженням Товариства: 90625, Закарпатська обл., Рахiвський р-н, с.Дiлове, вул.Довбуша , 34. Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв та iншi вiдокремлених структурних пiдроздiлiв ПРАТ не має.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiї щодо реорганiзацiї Товариства з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не надходили.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Бухгалтерський облiк на Товариствi здiйснюється згiдно iз Законом України вiд 16.07.1999р. №996 "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" (далi - Закон №966) i затвердженими положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку (далi - П(С)БО). Згiдно з наказом "Про органiзацiю бухгалтерського облiку й облiкову полiтику на пiдприємствi ВАТ "МК "Трибушани" №27 вiд 30.12.2010 р. в бухгалтерському облiку Товариства застосовуються наступнi принципи:
I. Органiзацiя бухгалтерського облiку
1.Вiдповiдальнiсть за органiзацiю бухгалтерського облiку на пiдприємствi, забезпечення фiксування фактiв здiйснення всiх господарських операцiй у первинних документах, збереження оброблених документiв, регiстрiв i звiтностi на пiдставi ст..8 Закону №996 покласти на керiвника пiдприємства.
2 Для забезпечення ведення бухгалтерського облiку на пiдприємствi i на виконання пункту 4 статтi 8 Закону "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" (далi - Закон про бухгалтерський облiк), встановити з 1 сiчня 2011 року у ВАТ "МК "Трибушани" такi засади органiзацiї бухгалтерського облiку:
2.1. Бухгалтерський облiк здiйснюється бухгалтерiєю пiдприємства, яку очолює головний бухгалтер.
2.2. Кiлькiсний та якiсний склад бухгалтерiї визначається штатним розписом i затверджується окремим наказом керiвника пiдприємства.
3. Права й обов'язки головного бухгалтера та всiх посадових осiб бухгалтерiї визначаються Законом про бухгалтерський облiк, цим наказом та затвердженими посадовими iнструкцiями.
3.1. Вiдповiдно до пункту 7 статтi 8 Закону про бухгалтерський облiк головний бухгалтер пiдприємства:
3.1.1. забезпечує дотримання на пiдприємствi встановлених єдиних методологiчних засад бухгалтерського облiку, складання й подання у встановленi строки фiнансової звiтностi;
3.1.2. органiзовує контроль за вiдображенням на рахунках бухгалтерського облiку всiх господарських операцiй;
3.1.3. бере участь в оформленнi матерiалiв, пов'язаних iз недостачами та вiдшкодуванням втрат вiд недостач, крадiжок i псування цiнностей пiдприємства.
3.2. Розпорядження головного бухгалтера, якi стосуються становлення та ведення бухгалтерського облiку на пiдприємствi, є обов'язковими для виконання усiма структурними пiдроздiлами й усiма працiвниками пiдприємства.
3.3. Головний бухгалтер несе особисту вiдповiдальнiсть перед керiвником пiдприємства, призначеним на вiдповiдну посаду його власником(ами), згiдно з перелiком питань, наведених у пунктi 2.1 цього наказу.
3.3.1. За вiдсутностi головного бухгалтера вищезазначенi (див. п. 2.1 цього наказу) обов'язки та вiдповiдальнiсть покладаються на його першого заступника.
3.3.2. Вiдповiдальнiсть iнших працiвникiв бухгалтерiї регулюється посадовими iнструкцiями, якi затверджуються керiвником пiдприємства.
3.4 Затвердити порiг iстотностi для окремих господарських операцiй:
o з облiку об'єктiв, якi належать до активiв, зобов'язань i власного капiталу - 10 % загальної суми вiдповiдно всiх активiв, зобов'язань i власного капiталу.
o Визначення окремих видiв доходiв i витрат, та вiдображення результатiв переоцiнки, зменшення корисностi об'єктiв облiку - 1 тис. грн.
3.5 Обов'язки ведення податкового облiку покласти на головного бухгалтера.
3.6 Визначити тривалiсть операцiйного циклу 1 рiк.
II. Ведення бухгалтерського облiку
1. Бухгалтерський облiк на пiдприємствi здiйснювати iз застосуванням комп'ютерної бухгалтерської програми "Акцент 7.0".
Вiдповiдальнiсть за вiдповiднiсть реєстрiв облiку, порядку й способу реєстрацiї та узагальнення iнформацiї, передбачених цiєю комп'ютерною програмою, вимогам законодавства, покладається на головного бухгалтера пiдприємства.
2. Затвердити перелiк первинних документiв, якi застосовуються пiдприємством у практичнiй дiяльностi й офiцiйно затвердженi вiдповiдними державними органами, у додатку 2 до цього наказу.
3. Затвердити форми первинних облiкових документiв (зведених первинних документiв), якi застосовуються пiдприємством у практичнiй дiяльностi, але не затвердженi вiдповiдними державними органами, у додатку 3 до цього наказу.
4. Надати право пiдпису довiреностей на отримання товарно-матерiальних цiнностей, укладання угод директору пiдприємства.
5. Згiдно з пунктом 1.3 Положення про документальне забезпечення записiв у бухгалтерському облiку, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 24.05.95 р. N 88, всi первиннi документи, облiковi реєстри, фiнансова, статистична та iнша звiтнiсть складаються українською мовою. Документи, що є пiдставою для записiв у бухгалтерському облiку i складенi iноземною мовою, повиннi мати узгоджений автентичний переклад українською мовою вiдповiдно до вимог статтi 11 Закону України "Про мови в Українськiй РСР"*.
6. Установити мiсце зберiгання (архiв пiдприємства) первинних документiв та реєстрiв бухгалтерського облiку, виготовлених як на паперових, так i на магнiтних носiях iнформацiї (дискети, компакт-диски). Строки зберiгання встановлюються вiдповiдно до законодавства.
7. Затвердити розроблений на пiдставi Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств та робочий план рахункiв iз використанням рахункiв першого, другого та третього порядкiв. Для узагальнення iнформацiї про затрати пiдприємства застосувати бухгалтерськi рахунки 9 класу.
8. З метою забезпечення достовiрностi даних бухгалтерського облiку й звiтностi проводити iнвентаризацiю активiв та зобов'язань вiдповiдно до статтi 10 Закону про бухгалтерський облiк та iнших нормативних документiв.
8.1. Iнвентаризацiя активiв i зобов'язань, пiд час якої перевiряються їх наявнiсть, документальне пiдтвердження i стан та дається оцiнка, визначається ефективнiсть застосування окремих принципiв, методiв i процедур бухгалтерського облiку i розробляються пропозицiї щодо змiни окремих параметрiв облiкової полiтики на наступний звiтний перiод (рiк), проводиться перед складанням рiчної фiнансової звiтностi пiдприємства у перiод з 15 листопада до 30 грудня. Точний час i порядок її проведення, вiдповiдальнi особи визначаються керiвником пiдприємства окремим письмовим розпорядженням (наказом).
8.2. У всiх iнших випадках об'єкти й перiодичнiсть проведення iнвентаризацiї визначаються керiвником пiдприємства на пiдставi чинного законодавства у мiру необхiдностi.
8.3. Для проведення iнвентаризацiйної роботи (планових та позапланових iнвентаризацiй активiв та зобов'язань, списання основних засобiв, малоцiнних, iнших матерiальних цiнностей тощо) затвердити постiйно дiючу iнвентаризацiйну комiсiю.
8.3.1. Права й обов'язки та завдання, якi покладаються на членiв постiйно дiючої iнвентаризацiйної комiсiї, визначенi Iнструкцiєю N 69.
8.3.2. Додатково до завдань, обумовлених Iнструкцiєю N 69, на постiйно дiючу iнвентаризацiйну комiсiю покладаються завдання з визначення ефективностi застосовуваних на пiдприємствi принципiв, методiв i процедур облiкової полiтики; з проведення робiт щодо оцiнки активiв та зобов'язань; з розробки та затвердження пропозицiй щодо їх змiни на наступний звiтний рiк, проведення внутрiшнього контролю на пiдприємствi.
8.4. Iнвентаризацiя каси пiдприємства проводиться не рiдше одного разу на квартал.
III. Принципи i методи вiдображення у бухгалтерському
облiку окремих активiв i господарських операцiй
1. Основнi засоби
Вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби" пiдприємством обрано прямолiнiйний метод нарахування амортизацiї основних засобiв Вартiсну ознаку предметiв, що належать до малоцiнних необоротних матерiальних активiв, встановлено у сумi до 1 000 грн.
Амортизацiю за МНМА нараховувати у першому мiсяцi використання об'єкта в розмiрi 50 вiдсоткiв його вартостi, яка амортизується, та решти 50 вiдсоткiв вартостi, яка амортизується, у мiсяцi їх вилучення з активiв (списання з балансу) унаслiдок невiдповiдностi критерiям визнання активом.
Основнi засоби у бухгалтерському облiку класифiкувати за групами вiдповiдно до сг.5 П(С)БО 7 "Основнi засоби" та мають наступнi термiни використання (якщо iнше не визначено iнвентаризацiйною комiсiєю на час визнання об'єкту активом):
o група "Будiвлi, споруди, передавальнi пристрої": виробничi будiвлi, адмiнiстративна будiвля, складськi примiщення - 50 рокiв; лiнiї електропередач, резервуар для газу, iншi передавальнi пристрої - 25 рокiв, пiд'їзна автодорога, бункери, iншi споруди-15 рокiв.
o група "Машини й обладнання": виробничi машини, верстати, тощо - 15 рокiв, технологiчнi лiнiї - 25 рокiв; офiсне обладнання, комп'ютерна технiка, тощо-5 рокiв.
o група "Транспортнi засоби": легковий, вантажний, спецiалiзований автотранспорт-15 рокiв;
o група "Iнструменти, вироби, iнвентар": офiснi меблi, iнвентар цехiв-5 рокiв;
o група "Iншi основнi засоби":, iншi об'єкти, не вiднесенi до iнших груп основних засобiв-12 рокiв.
Одиницею бухгалтерського облiку основних засобiв вважати об'єкт основних засобiв.
Первiсна вартiсть основних засобiв збiльшується на суму витрат, пов'язаних iз полiпшенням об'єкта (модернiзацiя, модифiкацiя, добудова, дообладнання, реконструкцiя тощо), що веде до збiльшення майбутнiх економiчних вигод, первiсно очiкуваних вiд використання об'єкта.
При нарахуваннi амортизацiї МНМА та бiблiотечних фондiв застосовувати метод нарахування 50 % амортизованої вартостi в першому мiсяцi використання об'єкта i решти 50 % амортизованої вартостi - у мiсяцi їх виключення з активiв (списання з балансу).
2. Нематерiальнi активи
Вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 8 "Нематерiальнi активи" пiдприємством обрано прямолiнiйний метод нарахування амортизацiї нематерiальних активiв. При цьому лiквiдацiйну вартiсть прирiвнюємо до нуля.
Одиницею бухгалтерського облiку нематерiальних активiв вважати об'єкт.
Первiсну вартiсть нематерiальних активiв визначати з урахуванням п.9, 12-15 П(С)БО 8.
Амортизацiю нематерiальних активiв здiйснювати прямолiнiйним методом, термiн корисного використання встановлювати за кожним об'єктом нематерiальних активiв
3. Запаси
Первинна вартiсть запасiв визначається вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 9 "Запаси".
При вiдпуску запасiв у виробництво, з виробництва, продажу та iншому вибуттi оцiнка їх здiйснюється за методом собiвартостi перших за часом надходження запасiв (ФIФО)I
Транспортно - заготiвельнi витрати, пов'язанi з придбанням запасiв, вiдносити на вартiсть тих запасiв, у зв'язку з придбанням яких цi витрати понесенi.
Органiзувати аналiтичний облiк руху товарно-матерiальних цiнностей таким чином за пiдроздiлами:
- у бухгалтерiї - у кiлькiсно-сумовому вимiрi;
- на складах - у кiлькiсному вираженнi.
Матерiальнi активи з термiном корисного використання менше одного року, та 1 тис. облiкувати як малоцiннi швидкозношуванi предмети (МШП).
Вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, що переданi в експлуатацiю, списується з балансу з подальшою органiзацiєю оперативного кiлькiсного облiку таких предметiв за мiсцями експлуатацiї вiдповiдальними особами протягом строку їх фактичного використання.
4. Дебiторська заборгованiсть
Дебiторську заборгованiсть визнавати активом у випадку, якщо iснує упевненiсть в отриманих економiчних вигод при її погашеннi.
У балансi пiдприємства дебiторську заборгованiсть за товари, продукцiю, роботи, та iншу поточну дебiторську заборгованiсть вiдображати за чистою реалiзацiйною вартiстю, яка визначається як рiзниця мiж сумою дебiторської заборгованостi та сумою резерву сумнiвних боргiв.
Величину резерву сумнiвних боргiв визначати виходячи iз платоспроможностi окремих дебiторiв.
5. Резерви майбутнiх витрат i платежiв*
Створення забезпечень для вiдшкодування наступних (майбутнiх) витрат i платежiв не вiдбувається.
6. Зобов'язання
Згiдно з Положенням (стандартом) бухгалтерського облiку 11 "Зобов'язання" зобов'язання визнається, якщо його оцiнка може бути достовiрно визначена та iснує ймовiрнiсть зменшення економiчних вигод у майбутньому унаслiдок його погашення.
Довгостроковi зобов'язання, на якi нараховуються вiдсотки, вiдображаються за їх теперiшньою вартiстю з урахуванням умов та виду зобов'язання. Поточнi зобов'язання вiдображаються за сумою погашення.
7. Дохiд
Дохiд визнається i оцiнюється згiдно з вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 15 "Дохiд".
До складу доходiв майбутнiх перiодiв включаються суми доходiв, нарахованих протягом поточного перiоду, якi будуть визначенi у наступних звiтних перiодах.
8. Витрати
Згiдно з Положенням (стандартом) бухгалтерського облiку 16 "Витрати" витрати вiдображаються у балансi одночасно iз зменшенням активiв або збiльшенням зобов'язань, а у Звiтi про фiнансовi результати - одночасно з доходами, для отримання яких вони понесенi.
До виробничої собiвартостi продукцiї включати:
- прямi витрати;
- загальновиробничi витрати*.
Затвердити попередiльний метод калькулювання виробничої собiвартостi продукцiї. Продукцiя передається iз передiлу у передiл по фактичнiй виробничiй собiвартостi. Для калькулювання продукцiї в умовах одночасного виробництва декiлькох видiв виробiв на одному передiлi застосовується спосiб пропорцiйного розподiлу витрат за допомогою коефiцiєнтiв розподiлу.
Коефiцiєнт розподiлу витрат, визначений виходячи iз сукупних споживчих властивостей, встановлюються пропорцiйно дiючим цiнам на данi види продукцiї.
Затвердити перелiк i склад статей калькулювання виробничої собiвартостi продукцiї:
o вартiсть сировини та основних матерiалiв, що утворюють основу вироблюваної продукцiї, купiвельних напiвфабрикатiв та комплектуючих виробiв, допомiжних та iнших матерiалiв,якi можуть бути безпосередньо вiднесенi до конкретного об'єкта витрат;
o оплата працi основних робiтникiв, вiдрахування до соцiальних фондiв обов'язкового страхування;
o амортизацiя виробничого обладнання;
o змiннi загально виробничi витрати;
o розподiленi постiйнi загально виробничi витрати;
Змiннi загальновиробничi витрати розподiляються на кожний об'єкт витрат на базi нормального обсягу виробництва(середнiй обсяг за останнi 4 роки) виходячи з фактичної потужностi звiтного перiоду.
Затвердити перелiк змiнних загальновиробничих витрат:
o витрати на ПММ, необхiднi для утримання й експлуатацiї машин та обладнання в робочому станi.
o розподiленi витрати на проведення буро - взривних робiт
Постiйнi загальновиробничi витрати розподiляються на кожний об'єкт витрат з використанням бази розподiлення - обсягу виробництва при нормальнiй потужностi (середньому обсягу виробництва за останнi 4 роки) .
Встановити нормальну потужнiсть 1147 т щебеню на мiсяць (згiдно Додатку1).
При цьому постiйнi загальновиробничi витрати на 1т. у 2011 роцi становитимуть 102,29грн. та iндексуються щомiсяця на iндекс iнфляцiї.
Затвердити перелiк постiйних загально - виробничих витрат (рахунок 91):
o Витрати на управлiння виробництвом (оплата працi апарату управлiння цехами, дiльницями тощо; вiдрахування на соцiальнi заходи й медичне страхування апарату управлiння цехами, дiльницями; витрати на оплату службових вiдряджень персоналу цехiв, дiльниць тощо).
o Амортизацiя основних засобiв загально виробничого (цехового, дiльничного, лiнiйного) призначення.
o Амортизацiя нематерiальних активiв загально виробничого (цехового, дiльничного, лiнiйного) призначення.
o Витрати на утримання, експлуатацiю та ремонт, страхування, операцiйну оренду основних
засобiв, iнших необоротних активiв загально виробничого призначення.
o Витрати на вдосконалення технологiї й органiзацiї виробництва (оплата працi та вiдрахування на соцiальнi заходи працiвникiв, зайнятих удосконаленням технологiї й органiзацiї виробництва, полiпшення якостi продукцiї, пiдвищенням її надiйностi, довговiчностi, iнших експлуатацiйних характеристик у виробничому процесi;витрати матерiалiв, купiвельних комплектуючих виробiв i напiвфабрикатiв, оплата послуг стороннiх органiзацiй тощо).
o Витрати на опалення, освiтлення. Водопостачання, водовiдведення та iнше утримання виробничих примiщень.
o Витрати на обслуговування виробничого процесу (оплата працi загально виробничого персоналу, вiдрахування на соцiальнi заходи, медичне страхування робiтникiв та апарату управлiння виробництвом; витрати на здiйснення технологiчного контролю за виробничими процесами та якiстю продукцiї, робiт, послуг).
o Витрати на охорону працi, технiку безпеки i охорону навколишнього середовища.
o Податки, збори та обов'язковi виплати, нарахування та сплата яких пов'язанi iз здiйсненням виробництва продукцiї.
o Iншi витрати (внутрiшньозаводське перемiщення матерiалiв, деталей, напiвфабрикатiв, iнструментiв зi складiв до цехiв i готової продукцiї на склади; нестачi i витрати вiд псування матерiальних цiнностей у цехах; оплата простоїв тощо).
До собiвартостi реалiзованої продукцiї включаються:
- виробнича собiвартiсть продукцiї, яка була реалiзована у звiтному перiодi;
- нерозподiленi постiйнi загальновиробничi витрати;
- наднормативнi виробничi витрати.
Витрати, пов'язанi з операцiйною дiяльнiстю, якi не включаються до собiвартостi реалiзованої продукцiї (адмiнiстративнi витрати, витрати на збут тощо), квалiфiкуються вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 16 "Витрати". Вказанi витрати вважаються витратами перiоду i вiдображаються у Звiтi про фiнансовi результати.
До складу витрат майбутнiх перiодiв включаються витрати, якi здiйсненi у звiтному перiодi, але пiдлягають вiднесенню до витрат майбутнiх звiтних перiодах. До таких витрат вiдносяться:
" послуги щодо БВР
" пiдписка на перiодичнi видання
" тощо.
IV. Фiнансовi iнвестицiї
Фiнансовi iнвестицiї на дату балансу облiкувати вiдповiдно до груп:
o фiнансовi iнвестицiї в дочiрнi, асоцiйованi та спiльнi пiдприємства вiдображаються за
методом участi в капiталi
o iнвестицiї, придбанi для подальшого продажу або їх повного погашення, - за методом
амортизованої вартостi.
Свiдченням суттєвого впливу - повноваження брати участь у прийняттi рiшень з фiнансової, господарської та комерцiйної полiтики об'єкта iнвестування без здiйснення контролю цiєї полiтики., зокрема, є:
1) володiння двадцятьма або бiльше вiдсотками акцiй (статутного капiталу) пiдприємства;
2) представництво в радi директорiв або аналогiчному керiвному органi пiдприємства;
3) участь у прийняттi рiшень.
V. Виправлення помилок i змiни у фiнансових звiтах
Згiдно з Положенням (стандартом) бухгалтерського облiку 6 "Виправлення помилок i змiни у фiнансових звiтах" виправлення помилок, допущених при складаннi фiнансових звiтiв у попереднiх перiодах, здiйснюється шляхом коригування сальдо нерозподiленого прибутку на початок звiтного року.
Виправлення помилок, якi вiдносяться до попереднiх перiодiв, передбачає повторне вiдображення вiдповiдної порiвняльної iнформацiї у фiнансовiй звiтностi.
Облiкова полiтика може змiнюватися, тiльки якщо змiнюються статутнi вимоги, вимоги органу, який затверджує положення (стандарти) бухгалтерського облiку, або якщо змiни забезпечать достовiрне вiдображення подiй чи операцiй у фiнансовiй звiтностi пiдприємства.
Текст аудиторського висновку АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК (ЗВIТ НЕЗАЛЕЖНОГО АУДИТОРА) ЩОДО ФIНАНСОВОЇ ЗВIТНОСТI ПРИВАТНОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "МАРМУРОВИЙ КАР`ЄР "ТРИБУШАНИ" СТАНОМ НА "31" ГРУДНЯ 2011 РОКУ
м. Донецьк 16 квiтня 2012 р.
Згiдно Договору на надання аудиторських послуг № 659I01I12 вiд 03 лютого 2012р. ми провели аудит повного комплекту фiнансової звiтностi приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани" за даними фiнансового облiку та звiтностi за перiод з 01 сiчня 2011 року по 31 грудня 2011 року станом на 31 грудня 2011 року, яка включає баланс на 31.12.2011р., звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк, звiт про рух грошових коштiв за 2011 рiк та звiт про власний капiтал за 2011 рiк, примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2011, стислий опис суттєвих облiкових полiтик та iншi пояснювальнi примiтки до фiнансової звiтностi.
1. Основнi вiдомостi про Товариство
Таблиця 1. Основнi вiдомостi про приватне акцiонерне товариство "Мармуровий кар`єр "Трибушани" (станом на 31.12.2011р.)
№ зIп Показники Данi
1 Повна назва Приватне акцiонерне товариство "Мармуровий кар`єр "Трибушани"
2 Код за ЄДРПОУ 00292557
3 Мiсцезнаходження 90625, Закарпатська обл., Рахiвський район, село Дiлове, вулиця Довбуша, будинок 34
4 Дата реєстрацiї 04.06.1996 року, свiдоцтво видане Рахiвською районною державною адмiнiстрацiєю Закарпатської областi, запис № 1 317 120 0000 000451
5 Органiзацiйно-правова форма Приватне акцiонерне товариство
6 Дата внесення останнiх змiн до установчих документiв Змiни зареєстровано Рахiвською районною державною адмiнiстрацiєю Закарпатської областi 30.06.2011р., затверджено загальними зборами акцiонерiв 15.05.2011, протокол № 1
7 Основнi види дiяльностi
7.1. За Статутом
" розробка та експлуатацiя родовищ корисних копалин;
" переробка й збагачення корисних копалин, як рудних так i не рудних;
" розвiдка родовищ каменю;
" геологорозвiдувальнi роботи на родовищах рiзних типiв корисних копалин, а також пов'язаних з ними комплексних дослiдних, лабораторних, геофiзичних, топографiчних, маркшейдерських, камеральних робот та iнше;
" оптова, роздрiбна, комiсiйна торгiвля, iншi види торгiвельної дiяльностi, зовнiшня торгiвля;
" виробництво, закупiвля та реалiзацiя промислових та продовольчих товарiв народного споживання;
" iншi види дiяльностi.
7.2. КВЕД
" 14.12.0 - добування вапняку, гiпсу та крейди;
" 26.61.0 - виробництво виробiв з бетону для будiвництва;
" 51.90.0 - iншi види оптової торгiвлi.
8 Кiлькiсть засновникiв На дату створення засновником товариства є Держава України в особi Фонду державного майна України
2. Опис обсягу аудиторської перевiрки.
Перевiрка здiйснювалась вiдповiдно до вимог Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть", Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг (МСА), зокрема МСА 700 "Формулювання думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi", 705 "Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора", МСА 706 "Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора" (з урахуванням змiн i доповнень, внесених у перелiченi нормативнi акти на дату складання висновку), вимог Рiшення Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв вiд 29.09.2011р. № 1360 та iнших законодавчих та нормативно-правових актiв.
При проведеннi аудиту, аудитори також керувались Цивiльним та Господарським кодексами України, Законами України "Про акцiонернi товариства", "Про державне регулювання ринку цiнних паперiв в Українi", "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", нацiональними Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку i формування фiнансової звiтностi, Мiжнародними стандартами контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг (МСА) (з урахуванням змiн i доповнень, внесених у перелiченi нормативнi акти на дату складання висновку), Положенням щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку, затв. Рiшенням ДКЦПФР № 1528 вiд 19.12.2006р.
Ми провели аудит повного комплекту фiнансової звiтностi приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар'єр "Трибушани" за даними фiнансового облiку та звiтностi за перiод з 01 сiчня 2011 року по 31 грудня 2011 року станом на 31 грудня 2011 року, яка включає баланс на 31.12.2011р., звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк, звiт про рух грошових коштiв за 2011 рiк та звiт про власний капiтал за 2011 рiк, примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2011р., стислий опис суттєвих облiкових полiтик та iншi пояснювальнi примiтки до фiнансової звiтностi.
Аудиторська перевiрка включає також оцiнку вiдповiдностi використаних облiкових полiтик, прийнятнiсть облiкових оцiнок, виконаних управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi.
Формування фiнансової звiтностi було здiйснено управлiнським персоналом вiдповiдно до застосовної концептуальної основи фiнансової звiтностi, а саме: П(С)БО України, Закон України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть".
Прийнятою облiковою полiтикою товариства встановленi такi методи облiку та принципи оцiнки активiв та зобов'язань:
- вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби" пiдприємством обрано прямолiнiйний метод нарахування амортизацiї основних засобiв Вартiсну ознаку предметiв, що належать до малоцiнних необоротних матерiальних активiв, встановлено у сумi до 1 000 грн.;
- амортизацiю за МНМА нараховувати у першому мiсяцi використання об'єкта в розмiрi 50 вiдсоткiв його вартостi, яка амортизується, та решти 50 вiдсоткiв вартостi, яка амортизується, у мiсяцi їх вилучення з активiв (списання з балансу) унаслiдок невiдповiдностi критерiям визнання активом;
- при нарахуваннi амортизацiї МНМА та бiблiотечних фондiв застосовувати метод нарахування 50 % амортизованої вартостi в першому мiсяцi використання об'єкта i решти 50 % амортизованої вартостi - у мiсяцi їх виключення з активiв (списання з балансу);
- вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 8 "Нематерiальнi активи" пiдприємством обрано прямолiнiйний метод нарахування амортизацiї нематерiальних активiв. При цьому лiквiдацiйну вартiсть прирiвнюємо до нуля;
- амортизацiю нематерiальних активiв здiйснювати прямолiнiйним методом, термiн корисного використання встановлювати за кожним об'єктом нематерiальних активiв;
- при вiдпуску запасiв у виробництво, з виробництва, продажу та iншому вибуттi оцiнка їх здiйснюється за методом собiвартостi перших за часом надходження запасiв (ФIФО);
- матерiальнi активи з термiном корисного використання менше одного року, та 1 тис. облiкувати як малоцiннi швидкозношуванi предмети (МШП);
- у балансi пiдприємства дебiторську заборгованiсть за товари, продукцiю, роботи, та iншу поточну дебiторську заборгованiсть вiдображати за чистою реалiзацiйною вартiстю, яка визначається як рiзниця мiж сумою дебiторської заборгованостi та сумою резерву сумнiвних боргiв;
- величину резерву сумнiвних боргiв визначати виходячи iз платоспроможностi окремих дебiторiв;
- створення забезпечень для вiдшкодування наступних (майбутнiх) витрат i платежiв не вiдбувається;
- довгостроковi зобов'язання, на якi нараховуються вiдсотки, вiдображаються за їх теперiшньою вартiстю з урахуванням умов та виду зобов'язання. Поточнi зобов'язання вiдображаються за сумою погашення;
- дохiд визнається i оцiнюється згiдно з вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 15 "Дохiд";
- до складу доходiв майбутнiх перiодiв включаються суми доходiв, нарахованих протягом поточного перiоду, якi будуть визначенi у наступних звiтних перiодах;
- витрати вiдображаються у балансi одночасно iз зменшенням активiв або збiльшенням зобов'язань, а у Звiтi про фiнансовi результати - одночасно з доходами, для отримання яких вони понесенi;
- до собiвартостi реалiзованої продукцiї включаються: виробнича собiвартiсть продукцiї, яка була реалiзована у звiтному перiодi; нерозподiленi постiйнi загальновиробничi витрати; наднормативнi виробничi витрати;
- витрати, пов'язанi з операцiйною дiяльнiстю, якi не включаються до собiвартостi реалiзованої продукцiї (адмiнiстративнi витрати, витрати на збут тощо), квалiфiкуються вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 16 "Витрати". Вказанi витрати вважаються витратами перiоду i вiдображаються у Звiтi про фiнансовi результати;
- до складу витрат майбутнiх перiодiв включаються витрати, якi здiйсненi у звiтному перiодi, але пiдлягають вiднесенню до витрат майбутнiх звiтних перiодах. До таких витрат вiдносяться: послуги щодо БВР, пiдписка на перiодичнi видання, тощо;
- фiнансовi iнвестицiї на дату балансу облiкувати вiдповiдно до груп: фiнансовi iнвестицiї в дочiрнi, асоцiйованi та спiльнi пiдприємства вiдображаються за
методом участi в капiталi; iнвестицiї, придбанi для подальшого продажу або їх повного погашення, - за методом амортизованої вартостi;
Виправлення помилок, якi вiдносяться до попереднiх перiодiв, передбачає повторне вiдображення вiдповiдної порiвняльної iнформацiї у фiнансовiй звiтностi.
Облiкова полiтика може змiнюватися, тiльки якщо змiнюються статутнi вимоги, вимоги органу, який затверджує положення (стандарти) бухгалтерського облiку, або якщо змiни забезпечать достовiрне вiдображення подiй чи операцiй у фiнансовiй звiтностi пiдприємства.
Метою проведення аудиторської перевiрки фiнансової звiтностi є висловлення думки стосовно того, чи складена фiнансова звiтнiсть в усiх суттєвих аспектах згiдно з визначеною концептуальною основою фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що проведена нами аудиторська перевiрка надає об'рунтовану пiдставу для висловлення нашої думки.
3. Опис вiдповiдальностi управлiнського персоналу за пiдготовку та достовiрне представлення фiнансової звiтностi. Опис вiдповiдальностi аудитора за надання висновку стосовно фiнансової звiтностi.
Ми провели аудиторську перевiрку повного комплекту фiнансової звiтностi приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани" станом на 31 грудня 2011 року за перiод з 01.01.2011р. по 31.12.2011р. з метою висловлення нами незалежної думки щодо її достовiрностi в усiх суттєвих аспектах. Формування фiнансової звiтностi було здiйснено управлiнським персоналом вiдповiдно до застосовної концептуальної основи фiнансової звiтностi, а саме: П(С)БО України, Закон України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть".
Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за складання i достовiрне подання цiєї фiнансової звiтностi вiдповiдно до законодавства України та за такий внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає потрiбним для того, щоб забезпечити складання фiнансової звiтностi, що не мiстить суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки.
Вiдповiдальнiсть аудитора
Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення умовно-позитивної думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного нами аудиту.
Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i розкриттiв у фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, ми розглядаємо заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання товариством фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю товариства. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаних облiкових полiтик, прийнятiсть облiкових оцiнок, виконаних управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi та прийнятнi аудиторськi докази для висловлення умовно-позитивної думки.
4. Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки
Ми зазначаємо, що для проведення аудиторської перевiрки повного комплекту фiнансової звiтностi приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани" станом на 31 грудня 2011 року за перiод з 01.01.2011р. по 31.12.2011р. з метою висловлення нами незалежної думки щодо цiєї фiнансової звiтностi, нас призначено 3 лютого 2012р., тому ми не спостерiгали за iнвентаризацiєю на початок та кiнець 2011 року. Оскiльки залишки активiв на початок перiоду застосовуються при визначеннi фiнансових результатiв за звiтнiй перiод, ми не змогли визначити, чи вимагалося б коригування збитку за перiод, за який подано данi, у звiтi про фiнансовi результати за 2011рiк.
Аудитори вiдмiчають, що вiдповiдно до п. 7 П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть", поточна дебiторська заборгованiсть включається до пiдсумку балансу за чистою вартiстю її реалiзацiї, а чиста реалiзацiйна вартiсть дебiторської заборгованостi визначається як сума поточної дебiторської заборгованостi, зменшена на резерв сумнiвних боргiв. Цей резерв створюється як джерело погашення частини дебiторської заборгованостi, щодо якої iснує впевненiсть про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давностi. "Наказ про облiкову полiтику на ПРАТ "Мармуровий кар`єр "Трибушани" № 27 вiд 30.12.2010р. передбачає, що визнання, оцiнка та облiк дебiторської заборгованостi має здiйснюватися вiдповiдно до вимог П(С)БО № 10 "Дебiторська заборгованiсть". Проте у ньому не зазначено конкретний метод створення резерву сумнiвних боргiв. Станом на 31.12.2011р. товариством не створено резерв сумнiвних боргiв. На думку аудиторiв це викривлення є суттєвим, проте не всеохоплюючим для фiнансової звiтностi товариства.
Одним iз недолiкiв наданої фiнансової звiтностi є недостатнiсть обсягу iнформацiї, яка обов'язково має розкриватися у фiнансовiй звiтностi. Так, фiнансова звiтнiсть приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани" не мiстить опису облiкової полiтики, що застосовувалась, та розкриття iнформацiї щодо активiв, зобов'язань та власного капiталу товариства, як це передбачено П(С)БО № 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi".
Ми зазначаємо, що при проведеннi аудиторської перевiрки повного комплекту фiнансової звiтностi приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани" виявлено не нарахування резерву вiдпусток. Оскiльки це нарахування (або його вiдсутнiсть) опосередковано впливає на розмiр власного капiталу, та з урахуванням вищезазначених недолiкiв, аудитори вважають за доцiльно надати умовно-позитивний аудиторський висновок (звiт незалежного аудитора).
5. Висловлення умовно-позитивної думки щодо повного комплекту фiнансової звiтностi приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани".
Ми провели аудиторську перевiрку балансу приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани" станом на 31.12.2011 року та перевiрку звiту про фiнансовi результати, звiту про рух грошових коштiв, звiту про власний капiтал за 2011 рiк та примiток до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк. Вiдповiдальнiсть за цi фiнансовi звiти несе управлiнський персонал товариства. Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо цих фiнансових звiтiв на пiдставi аудиторської перевiрки.
Концептуальною основою фiнансової звiтностi, яку використано для пiдготовки повного комплекту фiнансової звiтностi, є законодавство України, зокрема, Закон України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", Положення (стандарти) бухгалтерського облiку, затвердженi Мiнфiном України.
Ми провели аудиторську перевiрку вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фактичне виконання зобов'язань з формування фiнансової звiтностi не мiстить суттєвих викривлень.
Аудит передбачав виконання процедур для отримання аудиторських доказiв щодо фактичного виконання управлiнським персоналом товариства зобов'язань з формування фiнансової звiтностi вiдповiдно до вимог дiючого законодавства України. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фактичного виконання зобов'язань з формування фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки.
Виконуючи оцiнку цих ризикiв, ми розглянули заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного надання даних, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю товариства.
Ми отримали обгрунтовану впевненiсть щодо вiдсутностi у фiнансовiй звiтностi приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани" за 2011р. суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки.
Ми вважаємо, що отриманi нами аудиторськi докази забезпечують достатню та вiдповiдну основу для висловлення умовно-позитивної аудиторської думки.
На пiдставi проведеного фiнансового аналiзу дiяльностi пiдприємства аудитори виражають згоду з припущенням управлiнського персоналу щодо безперервностi дiяльностi товариства.
На нашу думку, фiнансова звiтнiсть приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани" у складi балансу станом на 31.12.2011р., звiту про фiнансовi результати за 2011 рiк, звiту про рух грошових коштiв за 2011 рiк та звiту про власний капiтал за 2011 рiк, примiток до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк, за винятком впливу питання, про яке йдеться у параграфi 4 "Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки", вiдображає достовiрно в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан товариства, її фiнансовi результати та рух грошових коштiв за 2011 рiк вiдповiдно до застосовуваної концептуальної основи фiнансової звiтностi (Нацiональними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку в Українi, Закону України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999р. № 996-XIV (iз змiнами i доповненнями) i вiдповiдає вимогам законодавства України.
6. Iнша допомiжна iнформацiя.
6.1. Висловлення думки щодо вiдповiдностi вартостi чистих активiв вимогам чинного законодавства приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани" станом на 31.12.2011 року.
Розрахунок вартостi чистих активiв здiйснюється для порiвняння вартостi чистих активiв iз розмiром статутного капiталу з метою реалiзацiї положень статтi 155 "Статутний капiтал акцiонерного товариства" Цивiльного кодексу України з урахуванням вимог Методичних рекомендацiй щодо визначення вартостi чистих активiв акцiонерних товариств, затверджених Рiшенням ДКЦПФР № 485 вiд 17.11.04 р.
Пiд вартiстю чистих активiв товариства розумiється величина, яка визначається шляхом вирахування iз суми активiв, прийнятих до розрахунку, суми його зобов'язань, прийнятих до розрахунку. Станом на 31.12.2011р. вартiсть чистих активiв приватного акцiонерного товариства становить 11 291 тис. грн., що бiльше статутного капiталу та вiдповiдає вимогам дiючого законодавства. Вимоги п.3 ст.155 Цивiльного кодексу України дотримуються.
6.2. Висловлення думки щодо наявностi суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається приватним акцiонерним товариством "Мармуровий кар`єр "Трибушани" станом на 31.12.2011 року.
Суттєвих невiдповiдностей мiж перевiреною фiнансовою звiтнiстю та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв, подається до НКЦПФР разом з фiнансовою звiтнiстю та надана аудиторам, якi могли викликати сумнiви щодо аудиторських висновкiв, зроблених виходячи з ранiш одержаних аудиторських доказiв, не виявлено.
6.3. Висловлення думки щодо виконання значних правочинiв вiдповiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства" ПРАТ станом на 31.12.2011 року.
Вчинення значних правочинiв з ринковою вартiстю майна або послуг, якi дорiвнюють 10% вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi акцiонерного товариства, в 2011роцi не проводилися. Порушень вимог ст. 70 Закону України "Про акцiонернi товариства" не було.
6.4. Стан корпоративного управлiння, у тому числi стан внутрiшнього аудиту вiдповiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства" приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани".
Одним iз головних чинникiв, який впливає на успiшну дiяльнiсть товариства, є можливiсть його доступу до iнвестицiйних ресурсiв. Водночас товариство не може розраховувати на довiру iнвесторiв та надходження зовнiшнього фiнансування, якщо воно не вживає заходiв щодо запровадження ефективного корпоративного управлiння, а саме: належного захисту прав iнвесторiв, надiйних механiзмiв управлiння та контролю, вiдкритостi та прозоростi у своїй дiяльностi.
Важливiсть корпоративного управлiння полягає у його внеску до пiдвищення конкурентоспроможностi та економiчної ефективностi Товариства.
Одним iз важливих принципiв корпоративного управлiння є забезпечення захисту прав, законних iнтересiв акцiонерiв та рiвне ставлення до всiх акцiонерiв. Цей принцип дотримується на товариствi: акцiонери реалiзують право на участь в управлiннi товариством шляхом участi та голосування на загальних зборах та iн. Права та обов'язки акцiонерiв розкрито у Статутi приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани".
Ефективне управлiння потребує наявностi у корпоративнiй структурi товариства дiєвої незалежної наглядової ради та квалiфiкованого виконавчого органу. Вищим органом товариства є Загальнi збори. В структурi органiв товариства присутнi Наглядова рада та Виконавчий орган - Директор. З метою здiйснення правового, органiзацiйно-технiчного забезпечення та координацiї роботи органiв товариства, а також обмiн iнформацiєю мiж ними та акцiонерами товариства може бути обраний (призначений) одноосiбний незалежний орган - Корпоративний секретар товариства. Права та обов'язки вищого органу (загальних зборiв товариства), наглядової ради та виконавчого органу товариства закрiпленi вiдповiдно у Статутi приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани". Товариство повинно своєчасно та доступними засобами розкривати повну i достовiрну iнформацiю з усiх суттєвих питань, що стосуються товариства, з метою надання можливостi користувачам iнформацiї приймати важливi рiшення. Цього принципу Товариство дотримується: у вiдповiдностi до чинного законодавства України розкриває та оприлюднює регулярну та особливу iнформацiю.
Статутом товариства не передбачена наявнiсть комiтету з питання аудиту, органiзацiйною структурою пiдприємства не передбачена також наявнiсть служби внутрiшнього аудиту або посади внутрiшнього аудитора.
Вiдповiдно до п.8.7. Статуту товариства на письмову вимогу акцiонера (акцiонерiв), який є власником (власниками) бiльше нiж 10 (десяти) вiдсоткiв акцiй товариства, має бути проведена аудиторська перевiрка дiяльностi товариства. Письмова вимога по проведення аудиторської перевiрки подається акцiонером (акцiонерами) до товариства шляхом спрямування письмової вимоги до товариства. Акцiонер (акцiонери), що вимагає проведення аудиторської перевiрки дiяльностi товариства, самостiйно укладає з визначеним ним аудитором (аудиторською фiрмою) договiр про проведення аудиторської перевiрки фiнансово-господарської дiяльностi товариства, в якому визначається обсяг перевiрки.
З метою захисту прав та законних iнтересiв акцiонерiв товариство повинно забезпечити комплексний, належний, об'єктивний та професiйний контроль за фiнансово-господарською дiяльнiстю товариства. Стосовно залучення незалежного зовнiшнього аудитора (аудиторської фiрми) Товариство дотримується вимог цього принципу: проводить щорiчну аудиторську перевiрку публiчної бухгалтерської звiтностi.
03.02.2011р. вiдбулись позачерговi загальнi збори акцiонерiв товариства на якому розглядались наступнi питання: прийняття рiшення про дематерiалiзацiю акцiй (переведення випуску акцiй товариства, випущених у документарнiй формi iснування, у бездокументарну форму iснування); обрання Депозитарiю для обслуговування випуску акцiй, форма iснування яких змiнюється з документарної форми на бездокументарну; обрання Зберiгача, у якого товариство буде вiдкривати рахунки в цiнних паперах власникам акцiй; припинення дiї договору на ведення реєстру власникiв iменних цiнних паперiв № 14-2I76-09 вiд 14.07.2009р., укладеного з Реєстратором ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК", визначення дати припинення ведення реєстру та дати припинення операцiй; вилучення сертифiкатiв та бланкiв сертифiкатiв акцiй та їх знищення; затвердження протоколу рiшення про дематерiалiзацiю акцiй; визначення способу персонального повiдомлення власникiв iменних цiнних паперiв про прийняте рiшення про дематерiалiзацiю акцiй; визначення уповноваженого на зберiгання документiв системи реєстру; внесення змiн до статуту товариства.
Вiдповiдно до наданої iнформацiї 15.05.2011р. вiдбулись загальнi збори акцiонерiв товариства на якому розглядалось наступне: прийняття рiшення з питань порядку проведення загальних зборiв акцiонерiв. Обрання голови, секретаря зборiв, лiчильної комiсiї та затвердження регламенту роботи загальних зборiв акцiонерiв; затвердження звiту директора про результати фiнансово-господарської дiяльностi товариства за 2010 рiк та основнi напрямки дiяльностi на 2011 рiк; звiт наглядової ради. Затвердження звiту; звiт ревiзора товариства. Затвердження звiту i висновкiв ревiзора; затвердження звiту та висновкiв ревiзора по результатам дiяльностi за 2010 рiк; затвердження рiчного звiту та балансу товариства за 2010 рiк; про покриття збиткiв за пiдсумками роботи 2010 року; прийняття рiшення про змiну типу товариства, змiну найменування товариства у зв'язку з приведенням у вiдповiднiсть до ЗУ "Про акцiонернi товариства"; внесення змiн до статуту товариства у зв'язку з приведенням у вiдповiднiсть до ЗУ "Про акцiонернi товариства" шляхом викладення у новiй редакцiї та затвердження нової редакцiї статуту; внесення змiн та доповнень до Положення про загальнi збори, Положення про виконавчий орган, Положення про наглядову раду шляхом викладення їх у новiй редакцiї та затвердження нових редакцiй Положень; внесення змiн та доповнень до Положення про ревiзора шляхом викладення його у новiй редакцiї та затвердження нової редакцiй Положення; надання повноважень щодо вчинення дiй, пов'язаних з реєстрацiєю внесення змiн до статуту та змiною типу (найменування) товариства; приведення складу органiв управлiння товариства у вiдповiднiсть з новою редакцiєю статуту; звiльнення та обрання членiв наглядової ради, затвердження умов цивiльно-правових договорiв, трудових договорiв (контрактiв), що укладатимуться з ними, встановлення розмiру їх винагороди, обрання особи, яка уповноважується на пiдписання договорiв (контрактiв) з членами наглядової ради; звiльнення та обрання ревiзора; звiльнення та обрання директора; попереднє схвалення значних правочинiв, ринкова вартiсть майна або послуг, що є предметом таких правочинiв, перевищує 25 вiдсоткiв, але менша нiж 50 вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi акцiонерного товариства, якi можуть вчинятися товариством у 2011 роцi та першому кварталi 2012 року; попереднє схвалення значних правочинiв, ринкова вартiсть майна, робiт або послуг, що є предметом такого правочину, становить 50 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi акцiонерного товариства, якi можуть вчинятися товариством у 2011 роцi та першому кварталi 2012 року.
Товариство повинно поважати права та враховувати законнi iнтереси заiнтересованих осiб (працiвникiв, кредиторiв, споживачiв та iн.) та активно спiвпрацювати з ними для створення добробуту, робочих мiсць та забезпечення фiнансової стабiльностi товариства. Дiяльнiсть пiдприємства у 2011 роцi була збитковою, що свiдчить про неналежний рiвень корпоративного управлiння ПРАТ стосовно цього принципу. Вiдповiдно до норм Закону України "Про акцiонернi товариства" вiд 17.09.2008 р. № 514-VI товариство зробило приведення дiяльностi акцiонерного товариства у вiдповiднiсть iз нормами цього Закону (змiни до статуту, змiна найменування акцiонерного товариства вiдкритого типу на приватне).
Враховуючи усе вищезазначене, аудитори можуть охарактеризувати стан корпоративного управлiння приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани" як задовiльний.
6.5. Iдентифiкацiя та оцiнка аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.
При проведеннi аудиторських процедур аудиторами не виявленi ризики суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.
6.6. Розкриття iнформацiї про дiї, якi вiдбулися протягом звiтного року та можуть вплинути на фiнансово-господарський стан приватного акцiонерного товариства "Мармуровий кар`єр "Трибушани".
Протягом 2011 року вiдбувались дiї, що могли б вплинути на фiнансово-господарський стан емiтента та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, визначених частиною першою статтi 41 Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок" № 3480- IV вiд 23.02.2006р., а саме: змiни у складi посадових осiб. На думку аудиторiв, змiни у складi посадових осiб емiтента не вплинули на фiнансово-господарський стан товариства станом на 31 грудня 2011 року, оскiльки основнi напрямки дiяльностi товариства, принципи та методи бухгалтерського облiку залишились незмiнними.
7. Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму
Повна назва: товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Аудиторська фiрма "Донбас Аудит Сервiс"
Зареєстрована Виконкомом Київської районної ради м. Донецька рiшенням № 625I2 вiд 01.10.2001р.
Код за ЄДРПОУ - 31714676
Свiдоцтво № 2738 про внесення до Реєстру суб'єктiв аудиторської дiяльностi (дiйсне до 29.09.2016р.), затверджене рiшенням Аудиторської Палати України вiд 30.11.2001р. № 104, подовжено рiшенням Аудиторської палати України вiд 29.09.2011 р. №239I3.
Свiдоцтво серiї АВ № 000001 про внесення до реєстру аудиторiв та аудиторських фiрм, якi можуть проводити аудиторськi перевiрки фiнансових установ, що здiйснюють дiяльнiсть на ринку цiнних паперiв (дiйсне до 29.09.2016р.), унесено до реєстру вiдповiдно до рiшення НКЦПФР вiд 12.01.2012 р. № 15.
Мiсцезнаходження: 83015, м. Донецьк, пр. Миру, 8
Тел.Iфакс: (062) 337 56 57
Керiвник - Марченко Юлiя Володимирiвна
Сертифiкат аудитора серiї А № 004736 (чинний до 22.06.2015р.), видано вiдповiдно до рiшення Аудиторської палати України вiд 22.06.2001 р. №102, подовжено рiшенням Аудиторської палати України вiд 26.05.2005 р. №149I2 та рiшенням Аудиторської палати України вiд 29.04.2010 р. №214I3.
Свiдоцтво серiї А № 000042 вiд 24.05.2004р. про внесення до реєстру аудиторiв, якi можуть проводити аудиторськi перевiрки фiнансових установ Марченко Ю.В. (дiйсне до 22.06.2015р.), унесено до реєстру вiдповiдно до розпорядження Держфiнпослуг вiд 19.05.2004 р. № 648, строк дiї свiдоцтва подовжено розпорядженням Держфiнпослуг вiд 24.06.2005р. № 4236, вiд 22.07.2010р. № 598.
8. Дата та номер договору на проведення аудиту
Договiр № 659I01I12 на проведення аудиту укладено 3 лютого 2012р.
Договiр вiдповiдає вимогам Мiжнародного стандарту контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг № 210 (МСА).
9. Дата початку та дата закiнчення аудиту - початок перевiрки - 03.02.2012р., закiнчення перевiрки - 16.04.2012р.
Директор ТОВ "Аудиторська фiрма Ю.В. Марченко
"Донбас Аудит Сервiс"
незалежний аудитор
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основнi види продукцiї або послуг, що їх виробляє чи надає емiтент: В даний час пiд Торговельною маркою "ТРИБУШАНИтм" виробляється як "традицiйна" продукцiя ( щебiнь i пiсок декоративнi (код УКТ ЗЕД 2517410000) наступного фракцiйного складу: 100-500 мм (бутовий камiнь), 10-20 мм, 5,0-10 мм, 2,5-5,0 мм, 0-2,5 мм), так i новi види продукцiї (мармурова крихта CarboKarp рiзних розмiрiв та мармурове борошно CarboKarp рiзного фракцiйного складу). Асортимент продукцiї, що випускається, дозволяє значно розширити колiрна гама сировини. Мармуровий кар'єр "Трибушани" пропонує продукцiю наступних колiрних вiдтiнкiв: сiрого, кремово-сiрого, кремового, свiтло-кремового, бiлого. Чистий доход вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за 2011 рiк дорiвнює 3300 тис.грн., що на 29 % бiльше, нiж у минулому роцi. Перспективнiсть виробництва окремих товарiв: Продукцiя ПРАТ "МК "Трибушани" користується доволi великим попитом. Мармуровий кар'єр "Трибушани" має зареєстровану торговельну марку. Це в значнiй мiрi полегшує позицiонування на ринку i сприяє росту продажiв. Є перспективи подальшого розвитку виробництва щебеню та нових видiв продукцiї на базi наявної сировинної бази. Зокрема планується розробка двох нових родовищ чорного та зеленого мармуру.
Залежнiсть вiд сезонних змiн: Виробництво має сезонний характер: у зимнiй перiод роботи з видобутку мармуру та виготовлення щебеню не проводяться.
Основнi ринки збуту: Ринками збуту продукцiї у 2011 роцi були Україна (91,5%) та Молдова (8,5%). Вiдвантаження на ринки iнших країн не вiдбувалось. Наявнiсть досить широкої гами кольорiв дозволяє створювати широкий асортимент продукцiї та вийти на бiльш широкi ринки збуту.
Основнi ризики в дiяльностi емiтента, заходи емiтента щодо зменшення ризикiв, захисту своєї дiяльностi та розширення виробництва та ринкiв збуту. Основними ризиками є можливе зменшення попиту або зменшення платоспроможностi контрагентiв. З метою зменшення ризику щодо зниження попиту у 2008 роцi Товариством введена в дiю iновацiйна для українського виробника технологiчна лiнiя з виробництва мармурового борошна та мармурової кубовидної крихти. Це дає 2 додатковi види продукцiї (борошно та кубовидна крихта), додатковi типорозмiри борошна та крихти, що суттєво збiльшило лiнiйку продукцiї, що продається. Майже вся продукцiя готується за попереднiми заказами через недостатнiсть об'ємiв виробництва. За умови досягнення виробництвом максимальних обсягiв, виробництво ПРАТ "МК "Трибушани" має змогу покривати 7,9 % споживання українського ринку. З метою зменшення другого ризику, ПРАТ контролює платiжну дисциплiну.
Канали збуту й методи продажу, якi використовує емiтент: Основним каналом збуту, що використовує ПРАТ "МК "Трибушани", є роздрiбний канал збуту (продаж продукцiї безпосередньо кiнцевому споживачевi). До методiв продажу продукцiї ПРАТ можно вiднести:
- дослiдження кон'юнктури, що склалася на ринку;
- визначення попиту i наявностi пропозицiй на конкретнi види товарiв;
- здiйснення пошуку додаткових товарiв, що необхiднi для збiльшення торгiвлi;
- здiйснення вiдбору товару, його сортування пiд час складання необхiдного асортименту;
- здiйснення операцiй з виробнитва, зберiгання, маркування товарiв, установлення на товар конкурентноздатної цiни;
- надання споживачам консультацiйних, iнформацiйних та iнших послуг.
Джерела сировини, їх доступнiсть: Сировинна база товариства є власною. Вiдповiдно, Товариство не має постачальникiв сировини.
Iнформацiю про конкуренцiю в галузi: Конкурентами Товариства є пiдприємства - виробники щебеню i пiску з мармуру, мраморизированного вапняку, доломiту, що здiйснюють збут продукцiї в аналогiчному сегментi ринку - виробництво наливних i мозаїчних статей, пам'ятникiв, декоративних штукатурок. Через особливостi виробництва (велика залежнiсть вiд сировинної бази) ПРАТ має не дуже велику кiлькiсть конкурентiв, родовища яких знаходяться у АР Крим та у Закарпатськiй областi, рiвень конкуренцiї з боку турецьких фiрм по традицiйнiй продукцiї у звтiному роцi був низьким ; проте у звiтному роцi значний рiвень конкуренцiї для продукцiї Товариства становить продукцiя ТОВ "Торгово-промислове пiдприємство "Кримторг" (щодо бута, пiску, а також декор.щебеню фр. 5-10 мм та 5-10 мм рожевого та сiрого). Рiвень конкуренцiї залежить не лише вiд географiчного розташування регiональних ринкiв збуту i пов'язаний не лише з витратами на доставку, але i з устояними перевагами споживачiв у тому або iншому регiонi. Наприклад, на сходi i пiвднi України вiдбувається конкуренцiя високого рiвня з продукцiєю кримського кар'єру, у якого нижча вiдпускна цiна та плече перевезення в 2-3 рази менше. При цьому, продукцiя ПРАТ "МК "Трибушани" успiшно продається як у самому Криму (у безпосереднiй близькостi з кримськими кар'єрами), так i в iнших областях: Одеська, Донецька, Харкiвська, Луганська. На територiї захiдної частини України конкуренцiя з кримським кар'єром має низький рiвень. У центральнiй i пiвнiчно-захiднiй частинi України вiдбувається конкуренцiя високого рiвня з кар'єром Приборжава. Високий рiвень конкуренцiї стосовно мармурового борошна та кубовидної крихти для ПРАТ "МК "Трибушани" становлять ТОВ "OMYA Україна" (м.Київ), а також продукцiiя турецьких фiрм "Micron'S" (ТМ Туркарб), продукцiя фiрми "Som Group".
Серед перспективних планiв розвитку фiрми є збiльшення обсягiв виробництва та розширення ринкiв збуту.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Найбiльш значимi придбання активiв за останнi 5 рокiв:
- придбано та смонтовано комплекс обладнання МДI - 350,7 тис.грн.,
- комплекс Ламел - 1980,2 тис.грн.,
- екскаватор МТП-71А - 78,2 тис.грн.
У 2009 роцi вiдбулось списання значної частини основних засобiв, що були повнiстю амортизованi, або мали дуже значний ступiнь зносу. Загальна первiсна вартiсть списаних основних засобiв становить 1156 тис.грн. Таким чином, зазначене списання позитивно вплинуло на вiдновлення застарiлого парку обладнання та iнших основних засобiв. У 2009 роцi Товариством було здiйснено значнi капiталовкладення в ремонт будiвель 534 тис.грн., а також у ремонт машин та обладнання - 126 тис.грн., у звiтному роцi також було здiйснено значнi капiталовкладення в ремонт будiвель 745 тис.грн.
У 2011 роцi надiйшло основних засобiв на суму 1419 тис.грн, з них: будинки, споруди та передавальнi пристрої - 485 тис.грн., машини та обладнання - 633 тис.грн., транспортнi засоби - 298 тис.грн., МНМА - 3 тис.грн. Списано у звiтному роцi було тiльки нематерiальнi активи на суму 1 тис.грн., а саме, права користування природними ресурсами.
На кiнець звiтного року Товариством не було заплановано конкретнi обсяги iнвестицiй або придбання, пов'язаних з його господарською дiяльнiстю.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Основнi засоби розташованi за мiсцезнаходженням Товариства: 90625, Закарпатська обл., Рахiвський район, с.Дiлове, вул.Довбуша, 34. Поточнi та капiтальнi ремонти робляться своєчасно. Виробничi потужностi використовуються не в повному обсязi, так, виробництво "традицiйної" продукцiї трохи зменшилось порiвняно з милулим роком, оскiльки виробництво "нової" продукцiї є бiльш конкурентним. В свою чергу, "нова" продукцiя тiльки виходить на ринок, ПРАТ визначає можливостi ринку.
Ступiнь використання обладнання становить близько 80%. Використання активiв пiдприємства здiйснюється в межах екологiчного законодавства. Екологiчних питань, що можуть позначитись на використаннi активiв пiдприємства, немає.
Станом на 31.12.2011 р. Товариство не має конкретних планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв. Якщо в ходi виробничої дiяльностi виникне потреба у проведенi капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв, ПРАТ буде приймати рiшення щодо здiйснення цих дiй та джерел фiнансування: власнi обiговi кошти або залучення кредитних ресурсiв. Одиницею облiку основних засобiв є об'єкт основних засобiв. Придбанi (створенi) основнi засоби зараховуються на баланс товариства за первiсною вартiстю. Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, установку, спорудження i виготовлення. Фактично на товариствi використовується прямолiнiйний метод нарахування амортизацiї основних фондiв.
Амортизацiя малоцiнних необоротних активiв, у вiдповiдностi до облiкової полiтики товариства, нараховується у розмiрi 100 % у першому мiсяцi використання об'єктiв. Протягом 2011 року нараховано амортизацiї основних засобiв у сумi 715 тис.грн. Загальна сума накопиченої амортизацiї на кiнець року становить 44278 тис.грн. Ступiнь зносу основних засобiв на 31 грудня 2011 року становить: - будiвлi та споруди - 63%; - машини та обладнання - 69%; - транспортнi засоби - 91%; - iншi - 90%.
Протягом року у складi основних засобiв вiдбулись наступнi змiни: - надiйшло (введено в експлуатацiю) основних засобiв загальною вартiстю 1419 тис.грн., у т.ч.: будинки, споруди та передавальнi пристрої (вартiсть ремонту будiвель) - 485 тис.грн., машини та обладнання - 633 тис.грн., транспортнi засоби - 298 тис.грн., малоцiннi необоротнi матерiальнi активи - 3 тис.грн. Таким чином, з урахуванням змiн у складi основних засобiв та нарахованої за звiтний перiод амортизацiї, станом на 31 грудня 2011 року залишкова вартiсть основних засобiв становить 18794 тис.грн. Станом на 31.12.2011р. iснує обмеження щодо використання основних засобiв - основнi засоби первiсною вартiстю 51134 тис.грн. оформленi в заставу.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Основними проблемами, що впливають на дiяльнiсть ПРАТ, є:
- застарiлий парк технiчного оснащення;
- сезоний характер робiт;
- високi вiдсотки за кредитними ресурсами;
- належний рiвень квалiфiкацiї робiтникiв;
- природнi катаклiзми (зокрема ймовiрнiсть паводкiв);
- велика доля залученого капiталу з високими ставками вiдсоткiв та iн.
Вплив зазначених факторiв на дiяльнiсть ПРАТ є суттєвим. Шляхами подалання вищезаначених проблем є: - поетапна замiна старого обладнання на нове;
- здiйснення попереджувальних та планових ремонтiв;
- здiйснення програми щодо пiдвищення квалiфiкацiйного рiвня робiтникiв;
- забезпечення запасiв продукцiї на складi для реалiзацiї продукцiї протягом усього року;
- використання нових технологiй у виробництвi продукцiї, що дозволяє уникнути сезонної залежностi за умови наявностi запасiв на складi.
Ступiнь залежностi вiд законодавчих або економiчних обмежень є середньою.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Протягом 2011 року було сплачено штрафiв та штрафних санкцiй загальною сумою 2 тис. грн. Цю суму складають штрафнi санкцiї за порушення податкового законодавства - 0,2 тис.грн.та штраф по рiшенню суду за несвоєчасну оплату - 1,8 тис.грн.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансова дiяльнiсть товариства грунтується на пiдставi чинного законодавства. Форма господарювання - господарський розрахунок. ПРАТ "МК "Трибушани" у своїй дiяльностi загалом розраховує на власнi кошти i сили. Але у попереднi роки окремi показники фiнансового стану пiдпрємства погiршились. Емiтент почав залучати кредитну лiнiю банку для поповнення своїх обiгових коштiв. Пiдприємство знаходиться на самофiнансуваннi, надходжень з бюджетiв рiзних рiвнiв не було. Товариство не має достатнього рiвню чистого оборотного капiталу. Шляхами покращення показникiв лiквiдностi є покращення плiтжної дисциплiни серед контрагентiв.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Станом на 31 грудня 2011 року товариство не має укладених, але не виконаних договорiв. Очiкуваннi прибутки не визначено.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) ПРАТ планує збiльшити обсяг виробництва "нових" видiв продукцiї за рахунок часткового зменшення виробництва традицiйних видiв продукцiї. Зокрема, Товариство планує наступнi обсяги:
- видобувнi роботи - 15440 т буту,
- виробництво товарной продукцiї (за цiнами, що дiють станом на 31.12.2011 р.):
* традицiйного щебню - 11962 т на суму 3744 тис.грн.,
* СК - 2334 т на суму 1296,4 тис.грн.;
- запланований обсяг виручки вiд реалiзацiї у 2012 роцi - 4813 тис.грн.:
* традицiйної продукцiї - 11075 т на суму 3657,9 тис.грн.,
* СК - 1730 т на суму 1154,9 тис.грн.;
Товариство планує i надалi здiйснювати поетапну замiну старого обладнання на нове, а також здiйснення попереджувальних та планових ремонтiв, але конкретнi обсяги зазначених робiт та обсяги фiансування не визначенi. Iстотними факторами, що можуть вплинути на дiяльнiсть емiтента в майбутньому, є змiни в дiючому законодавствi або нестабiльнiсть економiчної ситуацiї.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Товариством не ведеться полiтика щодо дослiджень та розробок.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Станом на 31.12.2011 року ПРАТ "Мармуровий кар'єр "Трибушани" приймає участь у наступних судових справах: Управлiння Пенсiйного фонду України в Закарпатськiй областi позивається до ПРАТ "МК "Трибушани" про стягнення заборгованостi по вiдшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пiльгових пенсiй в розмiрi 43050,51 грн. Розглядається в Закарпатському окружному адмiнiстративному судi. Провадження вiдкрито 21.04.2010 року. Позовну заяву залишено без розгляду.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Головний бухгалтер вiдсутнiй, право пiдпису замiсть головного бухгалтера покладено на директора.
Результати дiяльностi та аналiз господарювання Товариства за останнi три роки:
_______________________________________________________________
2009 р. 2010 р. 2011 р.
_______________________________________________________________
Дохiд (виручка) вiд
реалiзацiї продукцiї, тис. грн. 2671 2979 3803
Чистий прибуток (збиток),тис. грн. -663 -535 -803
_______________________________________________________________

У 2010 роцi в порiвняннi з 2009 роком дохiд (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї збiльшився на 308 тис.грн.(на 12%), у 2011 роцi в порiвняннi з попереднiм цей показник збiльшився на 824 тис.грн.( на 28%)
У 2010 роцi, в порiвняннi з попереднiм, Товариство отримало збитку на 128 тис.грн. менше (на 19%), а в 2011 роцi цей показник знову збiльшився на 268 тис.грн. (на 50%), що погiршило фiнансовий стан Товариства.